Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη ονομάζεται η αύξηση του προστάτη αδένα. Η αύξηση του μεγέθους του προστάτη συχνά συμπιέζει το τοίχωμα της ουρήθρας προκαλώντας διαταραχές στην ούρηση. Δεν έχει σχέση με τον καρκίνο του προστάτη, ο οποίος δυστυχώς δεν δίνει έγκαιρα συμπτώματα. Είναι εξαιρετικά συχνή πάθηση.
Συμπτώματα της πάθησης
- Συχνουρία
- Νυκτουρία
- Επιτακτική ούρηση
- Ακράτεια από έπειξη
- Μείωση ροής ούρων
- Δυσκολία στην έναρξη της ούρησης
- Διακοπτόμενη ούρηση
- Απώλεια σταγόνων ούρων μετά το τέλος της ούρησης
- Αίσθημα ατελούς κένωσης της κύστης
- Πλήρης αδυναμία ούρησης
- Πόνος στην κύστη κυρίως κατά την ούρηση
Διάγνωση της πάθησης
Η διάγνωση θα ξεκινήσει με τη λήψη του ιατρικού ιστορικού. Ακολουθεί η κλινική εξέταση που περιλαμβάνει τη δακτυλική εξέταση του προστάτη, που γίνεται από τον πρωκτό. Είναι βασική εξέταση, αφού δίνει τις πρώτες πληροφορίες για το μέγεθος του αδένα, τη σύστασή του και πιθανή υποψία για σκληρία στη σύσταση του προστάτη, σημείο ύποπτο για συνύπαρξη καρκίνου του προστάτη. Επίσης γίνεται μέτρηση της ροής των ούρων, καθώς επίσης και μέτρηση της ποσότητας ούρων που μένουν στην κύστη μετά την ούρηση. Η πιο λεπτομερής εκτίμηση του προστάτη γίνεται με τη χρήση ειδικής κεφαλής υπερήχων, που εισάγεται από το ορθό, και γι’ αυτό ονομάζεται διορθικό υπερηχογράφημα του προστάτη. Σημαντική είναι και η μέτρηση του PSA. Σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται κυστεοσκόπηση για άμεση όραση της ουρήθρας, του προστάτη και της ουροδόχου κύστης. Τέλος, σε ειδικές περιπτώσεις γίνεται αξονική τομογραφία άνω και κάτω κοιλίας, καθώς και ουροδυναμικός έλεγχος.
Θεραπείες
1. Ενεργητική παρακολούθηση.
2. ‘Ελεγχος των υγρών και περιορισμός τους το βράδυ, ούρηση πριν από την κατάκλιση, αποφυγή καφέ και αλκοόλ, θεραπεία πιθανής δυσκοιλιότητας, έλεγχος των φαρμάκων που χρησιμοποιεί ο ασθενής για άλλες παθήσεις και πιθανώς επιδεινώνουν τα συμπτώματα.
3. Φαρμακευτική αγωγή:
Η πρώτη κατηγορία φαρμάκων που χορηγούνται λέγονται αποκλειστές των α-αδρενεργικών υποδοχέων. Τα φάρμακα αυτά ασκούν την ευεργετική τους δράση στην ούρηση, ενεργοποιώντας και νευρικές οδούς έξω από τον προστάτη. Κύρια παρενέργεια των φαρμάκων αυτών είναι η μικρή πτώση της αρτηριακής πίεσης, που εκδηλώνεται συνήθως ως ζάλη και αδυναμία. Η δεύτερη κατηγορία φαρμάκων είναι οι αναστολείς της 5α-αναγωγάσης, οι οποίοι μειώνουν το μέγεθος του προστάτη. Η συνδυαστική θεραπεία των 2 αυτών κατηγοριών, έχει αποδειχτεί ότι είναι πιο αποτελεσματική στη βελτίωση των συμπτωμάτων, στην πρόληψη της εξέλιξης της νόσου, στην επίσχεση, και συνεπώς στην αποφυγή χειρουργικής επέμβασης.
4. Χειρουργικές θεραπείες:
Γίνονται συνήθως με επισκληρίδια ή ραχιαία αναισθησία, και η βελτίωση των συμπτωμάτων είναι εμφανής αμέσως μετά την επέμβαση. Χωρίζονται στις ανοικτές, δηλαδή με τομή, και στις ενδοσκοπικές, δηλαδή μέσα από ειδικό ενδοσκόπιο που μπαίνει μέσα στην ουρήθρα. Η πιο συχνή διεγχειρητική επιπλοκή είναι η αιμορραγία. Μετεγχειρητικές επιπλοκές αποτελούν οι ουρολοιμώξεις και, σπάνια, η επίσχεση ούρων. Μετά την εγχείρηση οι περισσότεροι άντρες παρατηρούν παλίνδρομη εκσπερμάτιση, δηλαδή, ενώ η στύση και ο οργασμός δεν επηρεάζονται, δεν υπάρχει εκσπερμάτιση. Αυτό συμβαίνει, γιατί ανοίγει ο αυχένας της κύστης και το σπέρμα οδεύει ελεύθερα προς την κύστη. Ακράτεια ούρων παρατηρείται περίπου στο 1% των ασθενών.
Τύποι των επεμβάσεων:
1. Διουρηθρική προστατεκτομή.
2. Ανοικτή προστατεκτομή.
3. Διουρηθρική εξάχνωση του προστάτη.